Sunday, February 27, 2011

The Deen show

Stories of divorce and how to avoid it - For those who are married and wants to get married. This topic was also covered in pre-marriage course - week 3. Happy Sunday! =)

Saturday, February 26, 2011

Mama mia!

Anxiety kicks in & say hello to the butterflies. hehe, pakan =p  Yesterday countdown was 2 weeks to our Nikah date and today its minus 13 days. Yayy!I must say the stress started to level up again after the invitation cards unfortunate event. 

I did mentioned that im ready to get married last week kan, apparent im not ready yet when i made that statement. Now, Alhamdulillah we both just completed our Pre-Marriage Course last Monday. Then, i'm all ready and set for a Nikah, insyaAllah.

I would like to say thank you to all for the DOAs and for those wont be able to attend the wedding and sent their apologies - esp those yg due kan labour, Mudahan u guys murah beranak aminnn. I have 5 colleagues due on my wedding week, so double the celebration eh. Im excited for the wedding & u guys excited for the babies. hehe.

Alhamdulillah, I have completed 7 hantaran so far with minumum money spent on deco. Plus, we have our own gangsa - so i made used of it and save more kachings on rent charges =) 

I have few more other minor tasks to complete this week:
- meet up with the photogs.
- lunch out with the girls.
- fitting for nikah, berbedak & sanding bajus, all ready for collection by 5 march, insyaAllah.
- hunting for nikah + sanding shoes (i have them already, the simple ones but i wanted yg bling2. hehe)
- facial treatment + sauna + pedi + medi (basically pampering & treat myself. hehe)
- hair treatment

& date with the pengangun starts on wednesday night =)

Happy Weekend!

- Live. Love.Laugh xx

Wednesday, February 23, 2011

Friday, February 18, 2011

I lied..

... if i say im not nervous. 3 weeks and counting. Mudahan semua berjalan dengan lancar. aminnnn

Alhamdulillah, all the door gifts had been packed and im left with few invitations yet to be sent out, less than 10 to go and im all set, insyaAllah. 

I've also texted all my MUAs today and confirmed the dates, timing and venues =)

All i need now is my nikah dress, a husband to be and an imam and a big family family to be there on the special day. hehe. Will update more soon =)

- Live. Love.Laugh xx

Tuesday, February 15, 2011

Wedding invitations on the go.

Alhamdulillah, i've sorted almost 400 wedding invitations and few tens have been delivered since Sunday. Another hundred to go, insyaAllah.  Luckily, the namelists awal2 udah ready since oct/nov last yr, so ani yg tambah2 saja lagi yg kan di type and spare some jemputan kosong (without names) to the extended families, kes nda tau their full name. hehe. With the namelist ready and a printer, 50 paper stickers, a cutting mat and a cutter on my side, alhamdulillah managed to complete the first 300 invitation on day 1 =)

Plan for today? Continue antar the invitation to bandar & tutong, InsyaAllah. Mudahan2 perjalan berjalan lancar today. aminnnn

Til then, ladies~ toodles.

- Live. Love.Laugh xx

Sunday, February 13, 2011

Bridal Theme Concept

I love the concept of these rooms. So clean n neat, i'll say =)



- Live. Love.Laugh xx

Sunday, February 6, 2011

Sunday Shopping Spree

I just got back from bandar & tutong to get my berbedak gifts and some other stuffs for hantaran deco. My new card reader failed to operate - error to read the memory card and i still cant find my old card reader. Oh! seperti kami tidak ada jodoh. huhu. As soon as i found my old card reader or get the new card reader working normal, will share with u guys what i found and some stuffs that i bought =)

Til then, goodnite all =)

- Live. Love.Laugh xx

Wasiat Rasulullah SAW - Tentang Pengantin

Got this from my old blog & i wanted to share this to you! =)

WASIAT RASULULLAH S.A.W. ADAB UZ-ZIFAF Ahmad telah menceritakan : 
Telah menceritakan kepada kami oleh 'Amru bin Hafsah dan Abu Naar dari Muhammad bin Al-Haitham dari Ishak bin Hanjih, dari Husaif dari Mujahid daripada Al-Khudri yang berkata : "Rasulullah s.a.w. telah berwasiat kepada Saidina Ali bin Abi Talib r.a di mana baginda telah bersabda : 

Wahai Ali, bila pengantin perempuan masuk ke dalam rumahmu, maka (suruh ia) tanggalkan kasutnya ketika ia duduk dan (suruh ia) membasuh kedua-dua kakinya.

Maka sesungguhnya apabila kamu berbuat demikian Allah mengeluarkan tujuh puluh ( 70 ) jenis kefaqiran dari rumah kamu,! dan Allah s.w.t. menurunkan tujuh puluh ( 70 ) rahmat yang sentiasa menaungi di atas kepala pengantin sehingga sentiasa keberkatan itu meratai setiap penjuru rumahmu dan pengantin itu sejahtera dari penyakit gila, sawan (gila babi) dan sopak selama mana ia berada di dalam rumah tersebut. Laranglah pengantin itu daripada memakan dan meminum empat ( 4 ) jenis makanan ini pada minggu pertama perkahwinan iaitu : 
1. Susu 
2. Cuka 
3. Coriander (Ketumbar) 
4. Apple Masam 
Saidina Ali r.a bertanya : "Wahai Rasulullah, mengapakah empat jenis makanan ini di larang..?" 
Baginda menjawab : "Kerana rahim perempuan itu kering dan sejuk, dengan sebab dari empat perkara (makanan) ini untuk menghalang dari dapat anak.”
“Sesungguhnya tikar di penjuru rumah adalah lebih baik daripada perempuan yang tidak dapat anak." 
Saidina Ali r.a ! bertanya : "Wahai rasulullah, mengapakah cuka itu di larang? (semasa haid dan semasa minggu pertama perkahwinan)." 
Baginda menjawab : "Apabila ia minum cuka semasa haid, sesungguhnya haidnya itu tidak akan bersih selama-lamanya secara sempurna . 
Mengenai Coriander (ketumbar) ia mengganggu haid di dalam perutnya dan menyukarkan kepadanya kelahiran.

Tentang Apple masam, ia memotong haid sebelum masanya maka menjadikan haid itu berlalu begitu saja dengan sebabnya." 


- Live. Love.Laugh xx

Thursday, February 3, 2011


Bismillahir Rahman Nirrahim
Iblis berkata: Demi kekuasaan Engkau, aku akan menyesatkan mereka semuanya. Kecuali hamba-hambaMu yang mukhlis (berserah kepada Allah) di antara mereka.
(QS: Shaad 38:82-83)
Ya Allah yg Maha Pengasih lagi Maha Mengasihani. Ya Allah, Engkau permudahan kan lah urusan2 hambaMu ini dan jadikan lah hambaMu ini sabar dan redha atas setiap ketentuan dariMU. Aminnn

We just finalized our print out for the invitation cards yesterday. I know, we got 37 days (and that was yesterday) left til the big day, and i have not sorted the invitations yet - everyone was complaining about it. And everyone commented that invitation should be out and distributed already by now. The pressure has reached its limit and i have no choice but to finalized the printing yesterday, without the confirmation of the hall =( 

Discussed with the family and fiance yesterday and its agreed that we opt to go for Plan B. Maybe its not our rezeki this time to use the hall. Waiting for the confirmation of the hall is really painful. I've contacted the management again yesterday and to date they havent got any formal dates yet. Tawakkal to Allah. Decision was made and insyaAllah, mudahan semoga urusan berjalan dengan lancar. Allah has better plans for us =)

Hopefully by next week, the invitations is ready and distribution can start soon. Alhamdulillah, i've prepared the namelist udah few months ago. So once invitations is ready, all we need to do is to stick it to the cards, sort it into categories - extended families, colleagues, ex colleagues, zone areas & districts. By sorting it into categories, insyaAllah it will be easier to distribute nanti. Aminnn.

The room is now ready but the furniture is not in yet. Received a call 2 days ago from the vendor.

"Vendor: Hello mIss. 

Me: Hello.

Vendor: This is from xxx furniture. 

Me: Oh yes, u kah yg call dr tadi? Sorry i was in a meeting. kenapa tu? (saw the screen with 3 mc)

Vendor: Sorry ah miss, boleh saya punya org deliver your furniture on saturday? Our truck full sudah mau hantar byk barang today. Saya takut itu truck penuh, nanti saya kasi masuk kita punya barang nanti rosak. 

Me: Apa pasal penuh. Last week kita org kasi tau mau hantar hari ini bah. 

Vendor: Itulah kami orang ada 2 truck saja, itu pasal saya mau runding sama kita, saya punya org hantar on saturday pasal saya mau hantar itu barang utk urg cina for CNY. 

Me: bah ok lah, u kasi hantar on Monday saja. Saturday tidak ada org dirumah. 

Vendor: Ok. saya punya org kasi antar kita punya barang morning lah. Thannk you. 

Me: OK. 

Did u realized, everytime we speak to other people, we tend to ikut cara urg atu becakap. Klu chinese jadi slang chinese, klu india gerenti jadi slang india. Weird isnt it? Tapi mcm tebiasa sudah. mcm penyeluru ada jua. hehe.

At least i have one thing that im not worried about - the room.

Here's a picture taken last week before the doa selamat. Im happy with the outcome, although was quiet unhappy with the floor the other day, It turns out to be great. Alhamdulillah =)

and the first formal visit - our manja pregnant cat =)

 - Live. Love.Laugh xx

Tuesday, February 1, 2011

The 44 Don't

Hello all brides to be =)

I have not update my recent activity between my last entry until today. But fret not, coz i'll be posting few entries soon =)

Just to share with all brides-to-be out there on some pantang larang bakal pengantin that ive shared with my colleagues last year. She was surprised that brides-to-be ada pantang larang and i bet some of u pun surprise. hehe =)

44 pantang larang bakal pengantin

(extracted from here)

Apabila telah ditetapkan hari perkahwinan bermakna bermulalah pantang larang buat bakal mempelai itu. Apa yg ditetapkan harus diikuti utk kebaikan diri mereka. Ia bukanlah menjaid kewajipan tetapi sudah menjadi satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.
1. Jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul utk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan utk mengawal nafsu. Ia juga utk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yg timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.
2. Jgn tidur dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga utk menjaga nama baik keluarga.
3. Jgn bebas keluar kemana-mana kerana takut disantau oleh mereka yg mempunyai niat tidak baik.
4. Jgn makan nasi dgn gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelamin bagi mengelakkan perut buncit.
5. Elakkan makan ulam yg berbau busuk seperti petaidan jering.
7. Jgn bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelak diri dari perkara sihir.
8. Jgn membuang air kecil dan air besar serentak di dlm air contohnya dlm sungai, kolah kerana ia boleh melemahkan organ seks.
9. Elakkan minum air bergas kerana ia mempunyai gula dan gas yg tinggi dan boleh menyebabkan kencing manis.
10. Kurangkan makan makanan yg manis kerana jika terkena kencing manis, lelaki tersebut menghadapi masalah berat tika bersama.
11. Elakkan mandi malam kerana tidak elok untuk sendi-sendi.
12. Kawal makan iaitu sekali makan setiap hari (mengikut sesetengah adat)
13. Kaum lelaki elakkan memakai seluar dalam yg ketat pada waktu malam dan tidur meniarap kerana tidak bagus utk organ seks kerana darah tidak mengalir.
14. Elakkan terlalu banyak makan makanan laut kerana ia mengandungi banyak toksid.
15. Tiga bulan sebelum berkahwin, mula membuat urutan supaya pengantin mempunyai tenaga.
16. Amalkan makan telur ayam kampung seminggu 2 kali yg dicampur madu dan lada hitam yg ditumbuk utk menambah tenaga.
17. Bagi mereka yg banyak angin, minum air halia utk membuang angin.
18. Belajar ilmu rumahtangga drpd org yg berpengalaman dan sudah berkahwin tentang rahsia memikat isteri supaya rumahtangga aman dan damai.
19. Jgn memuaskan nafsu dengan cara sendiri.
20. Cukupkan waktu tidur tujuh hingga lapan sehari.
21. Elakkan minum minuman keras dan merokok.
22. Elakkan terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan.
23. Elakkan minum air soya kerana ia sejuk dan tidak elok utk alat kelamin.
24. Amalkan makan jamu supaya malam pengantin tidak mengecewakan.
25. Banyakkan baca surah-surah bagi mengelakkan gangguan syaitan. Sentiasa mengingati Allah.
26. Jgn makan sebebas-bebasnya kerana ketika ini sistem dalaman tidak stabil.
27. Jgn terlalu terdedah kepada keluarga lelaki (simpan diri).
28. Jgn berembun atau keluar malam bagi mengelakkan unsur jahat.
29. Jgn bercelak atau berlangir serta memotong rambut seminggu sebelum ijabkabul.
30. Jika telah nikah gantung tidak boleh bersama.
31. Selepas nikah mesti ada peneman tidur sebelum bersama. Ia bertujuan utk menghangatkan lagi kemesraan.
32. Bilik lelaki atau wanita jgn dikosongkan. Mesti ada orang atau ahli keluarga terdekat tidur di dalam bagi mengelak dr dikhianati org.
33. Jgn buat kerja yg berat. Bila pengantin membuat kerja berat, dia akan berasa penat dan mudah terjadi nya gangguan emosi.
34. Jaga pertuturan agar tidak menimbulkan rasa sakit hati.
35. Elakkan makan dan minum seperti sayur bersifat sejuk seperti kangkung, bayam, timun, jambu batu dan air kelapa agar muka nampak segar.
36. Jgn cukur kening ditakuti akan menghilangkan seri muka.

37. Sebelum menjadi pengantin, katil kelamin tidak boleh ditiduri oleh pengantin kerana tidak manis.
38. Lempar baju di atas bumbung rumah tanpa diketahui oleh org lain bagi mengelakkan hujan turun ketika majlis berlangsung.
39. Dilarang memandang cermin ketika disolek oleh juruandam kerana dikhuatiri hilang seri.
40. Kedua pengantin dilarng bercakap ketika bersanding kerana kurang manis dipandang tetamu.
41. Jgn makan kepala ayam nanti mengantuk masa bersanding.
42. Dilarang membuang alis kerana perbuatan tersebut akan menghilangkan seri wajah buat pengantin lelaki.
43. Jgn makan bersulam air kerana dikhuatiri menyebabkan perut menjadi buncit.
44. Elakkan keluar rumah tanpa tujuan kerana angan-angan yg tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

- Live. Love.Laugh xx